De Kiezeltjes (3-6 jaar)

Op de 2e en de 4e zondag van de maand leiden onze pastor en predikant de viering. Op die zondagen is er een apart programma voor kinderen (Tienerkring 10-12 j, Kinderkring 6-9j, Kiezeltjes 3-6j, Oppas 0-3j.).

De kinderen van 0 tot 6 jaar verzamelen zich vanaf 9.45 uur in de ruimte van de naastgelegen kosterij. De leiding van de Kiezeltjes en de Oppas staan klaar om de kinderen op te vangen. Bij de Kiezeltjes vieren we rond een prentenboek op een speels spirituele wijze.

Er wordt gespeeld en geluisterd en geknutseld rond thema’s als vertrouwen, geven en ontvangen, alleen en samen.

Onze pastor ontwikkelde de benadering Kom in de kring speciaal voor jonge kinderen in de kerk. De stoeltjes staan in een kring om een tafel. Op de tafel staat een kaars, een bloem en een doos. Even kijken wie er zijn.

De kaars wordt aangestoken. Met het lied Dag vlam, dag bloem, dag doos begroeten de kinderen het Licht en elkaar.

Alle ogen zijn op de doos gericht: Wat zou er vandaag in verstopt zitten? Een voorwerp komt te voorschijn en een gesprekje volgt. Het voorwerp verwijst naar de vertelling of het thema van het prentenboek. Dan volgt de vertelling. Met een eenvoudige verwerking en een ‘gedichte-gebed’ sluiten we de kring af.

Als het tijd is komen de Kiezeltjes met de oppas kinderen in optocht de kerk in om het laatste stukje van de viering mee te maken. Voor in de kerkzaal staan de bankjes klaar. De kinderen gaan zitten. Met hun ogen zoeken ze hun ouder(s).. Ja, daar zitten ze! Kijk! Papa en mama zingen samen met andere mensen. Ze zingen: Vrede wens ik je toe, liefde wens ik je toe. De Kiezeltjes kennen het ook al bijna!