Welkom op de website van de Arboretumkerk

De kerk aan de Arboretumlaan in Wageningen, bekend als Arboretumkerk Vrijzinnig Op Weg, is het vrijzinnige huis voor mensen met uiteenlopende achtergrond.

 

U bent van harte welkom bij onze vieringen. Deze zijn ook digitaal te beluisteren via Youtube. Klik op LUISTEREN voor de Youtube kerkradio en op LEZEN om de liturgie te bekijken.

 

 

Zondag 18 februari 2024 :   Luisteren     Lezen  

 

Bericht

Tweede diner pensant: vrijdag 8 maart 2024, Ebru Aydin over Waar ben je?

EbruAydinHelemaal toevallig is het niet dat onze spreekster bij het tweede Diner Pensant in dit seizoen een jonge vrouw is die spraakmakende foto’s maakt en daar boeiend over kan vertellen. Op 8 maart is het immers vrouwendag! Een dag die voor vrouwen en mannen en alle andere menselijke variëteiten een belangrijke dag in het jaar is. Als iemand daarover mee kan praten is het Ebru Aydin. Ruim dertig jaar geleden geboren in Utrecht, in een van oorsprong Turks gezin, is ze werkzaam als socioloog, fotograaf, projectleider en gespreksleider. In een interview vertelt ze, dat ze als student altijd enorm haar best deed: “Ik deed veel dingen naast mijn studie om maar het label “goede moslim” te krijgen.” Maar toen Ebru als docent op de Hogeschool werkte, dachten mensen dat ze schoonmaakster was. Gelukkig is Ebru gezegend met een prettige portie humor…..

Tijdens het Diner Pensant zal Ebru Aydin aan de hand van haar fotowerk vertellen over haar eigen weg en die van anderen, over stereotype verwachtingen en open ontmoetingen, over beeldvorming en realiteit en over wat uitsluiting en inclusiviteit nu eigenlijk echt betekenen. En ook over de vragen: waar hoor je bij en waar sta je voor?

Iedereen is van harte welkom bij dit bijzondere Diner Pensant. Het Diner wordt weer verzorgd door Food of Cultures.

Plaats: Arboretumkerk Tijd 17.30 – 21.00 uur

Voor spreekster en diner zijn de kosten 25 euro. Drankjes niet inbegrepen.

Opgave (in verband met organisatie) liefst zo spoedig mogelijk, uiterlijk 25 februari via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meditatieve viering 3 maart - wachten

Graag brengen we bij u onder de aandacht dat er op zondag 3 maart, de 3e zondag in de 40 dagentijd, weer een meditatieve viering zal zijn, dit keer rondom het thema “wachten”. De lezingen, liederen en muziek zijn op dit thema aangepast, waarmee we inspiratie kunnen opdoen voor het meditatiemoment.

 

Voor veel mensen zijn dit heel prettige, rustgevende bijeenkomsten. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

 

(Voorbereiding door Annet de Jong, Annet Kapteijn, Nancy Serpa en Jacqueline van Bergeijk, leden van meditatieve viering groep)

Vespers in de Veertig Dagentijd

Toeleven naar Pasen, je voorbereiden op Pasen, je bezinnen op de betekenis van Pasen…we hebben er veertig dagen de tijd voor. Elk jaar opnieuw. Dat is precies zoals het zijn moet, want een mens kan niet zomaar opstaan en de vrijheid “inspringen”. Veertig is in de Bijbelse traditie een symbolisch, heilig getal. Veertig jaar zwierf het volk Israël door de woestijn, veertig dagen verbleef Mozes bij de Eeuwige op de berg, veertig dagen moest Jezus het uithouden in de woestijn. Veertig dagen is symbool voor een mensenleven, een generatie. Zo lang doe je erover om te leren, te zoeken, te bezinnen en stil van binnen te worden, opdat je innerlijk vrij wordt en kunt opstaan.  Het is bemoedigend en inspirerend om samen die weg naar Pasen te gaan. Daarom is er vanaf Aswoensdag tot en met de laatste woensdag voor Pasen elke woensdagavond van 19.15-19.45 een eenvoudige vesper in de Arboretumkerk. We zingen liederen uit Taizé, we luisteren naar een tekst uit het Mattheusevangelie en een korte uitleg en we zullen elke woensdag  een boeddhistische meditatievorm beoefenen die ons helpt te aanvaarden wat is en komt en die ons leert liefde en mededogen te versterken.

 

Praktisch: trek een warme trui aan, want de kerk kan voor dat half uur niet worden verwarmd. Je bent welkom en kunt meedoen wanneer je wilt, ook als je maar één keer kunt komen is het fijn als je er bent.  Voorganger: Jeannette den Ouden

NIEUW! Wandelen door Weer en Wind

WhatsApp Image 2023 08 24 at 13.09.28Opvoeden is iets wat altijd doorgaat, ook als je er geen zin in hebt of zelfs niet meer weet hoe je het moet aanpakken. Voor wie het leuk of fijn lijkt hierover met een ander uit te wisselen, gaan we elke vierde vrijdag van de maand een wandeling maken. Elke keer hetzelfde rondje en het gaat altijd door (ook als het regent). We laten ons inspireren door een tekst, de omgeving en het weer. Na afloop is er koffie/thee in de tuinkamer of een biertje in de kroeg voor wie wil. Begeleiding: Esther van Hoeve: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

 

 

 

Cursus Bijbellezen: Kijk maar, er staat niet wat er staat

WhatsApp Image 2023 08 24 at 13.04.07De Bijbel is een prachtig boek, maar niet zo gemakkelijk om te lezen. In deze cursus Bijbellezen -die open staat voor iedereen- kom je meer te weten over de boeiende achtergrond van Bijbelteksten, over verschillende perspectieven op de Bijbel en de verschillende manieren van Bijbellezen. Je ontdekt dat er veel meer in de Bijbel staat dan er staat!  De cursus, maandelijks op dinsdagavond,  start op 19 september. Begeleiding door Jeannette den Ouden. Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Spectrum (studentenpastoraat) in de Arboretumkerk

Wist u dat maandelijks drie activiteiten van het Studentenpastoraat in onze kerk plaatsvinden?

 

Eens per maand, op maandagavond, is er een Taizé-viering in de kerk (zie het programma van onze kerk). Eens per maand op woensdagavond is er Lectio Divina voor studenten, onder de noemer Retreat & Recharge. We lezen mediterend teksten uit verschillende religies. En tenslotte zijn er, ook op woensdag, avonden over het thema Levensvragen en Filosifie (deze avonden vinden soms ook plaats in de eigen ruimte van Spectrum).  De meditatie,- en filosofiegroepen worden mede begeleid door onze eigen predikante. Zij verzorgt ook eens per maand,( op donderdag tussen de middag) de pauze meditatiebijeenkomsten op de Campus van de WUR.

Elke woensdag tussen de middag: mediteren midden in de week

mediteren in de weekKom op adem en tot rust op woensdagmiddag van 12.00-12.40. Je kunt ook vanuit huis via  Zoom meedoen. 

Je kunt zo binnenlopen, maar wil je op Zoom meedoen, meld je dan aan bij het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan ontvang je de link.

 

Elke eerste woensdagmorgen in de maand: koffie en thee in de Tuinkamer van de Arboretumkerk

koffie en thee

 

 

Vanaf woensdag 6 september bent u en ben jij -is iedereen- weer van harte welkom in de Tuinkamer van de Arboretumkerk. Tussen 10.00-11.30 kan iedereen binnenlopen voor een kop koffie of thee, een gesprekje of zo maar even aanschuiven.  Je kunt ook in stilte in de kerk zitten en als je wilt een kaarsje branden. 

De Arboretumkerk doet mee met Eten met Zin in Wageningen

eten met zin

 

Elke eerste donderdag in de maand is in Ons Huis (Harnjesweg 84) Eten met Zin in Wageningen. Bedoeld voor iedereen, jong en oud, die zin heeft in een goed gesprek en graag samen eet met anderen. Er zijn lekkere, vers gemaakte soep en broodjes. 

We beginnen om 17.30 en sluiten af om 19.30.  Meld je aan bij Jeannette den Ouden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  op etenmetzin.nl of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kosten: 5 euro 

 

+