Lezing en tentoonstelling Marcus van Loopik

Op zondag 3 november zal, in plaats van een dienst, Marcus Loopik een lezing houden over de drie etsen die hij heeft gemaakt en in de tuinzaal hingen; en nu in de kerkzaal, samen met andere bijpassende werken van hem.
Deze kunstwerken zullen van 18 oktober tot en met half januari in de kerk worden tentoongesteld. Iedereen is van harte welkom.

‘Mede aan de hand van verschillende tradities kunnen we met de taal van kunst samen zoeken naar nog altijd voorlopige antwoorden op levensvragen.’

Marcus van Loopik over zichzelf

Als Joodse kunstenaar probeer ik, als men dit zo mag zeggen, sinds jaar en dag op kleine schaal mijn Schepper in Diens creatieve daden na te volgen. Conform het Tora-vers: ‘Dit is mijn God, Hem zal ik sieren’ (Ex. 15:2). Al werkend heb ik ontdekt hoeveel overeenkomsten er tussen de Joodse en met name de christelijke cultuur bestaan, ondanks de verschillen die wij niet mogen ontkennen. Het chassidisme heeft me geleerd te streven naar jichoed, naar eenwording en alles wat mensen met elkaar verbindt. Waar mensen zich verbonden weten, wil God wonen. Waar onenigheid heerst, vlucht de Sjechina – Gods inwoning op aarde – weg.
Beeldentaal geeft geen pasklare antwoorden, maar roept authentieke vragen op. Gezamenlijke vragen brengen mensen dichter tot elkaar, antwoorden – vooral wanneer ze niet volledig gerijpt zijn – kunnen mensen uiteendrijven. Mijn kunstwerken (etsen, druksels en schilderijen) willen vooral vragen opwekken. Vragen zijn in een bepaald opzicht belangrijker dan antwoorden. Vragen dwingen mensen actief naar de waarheid te blijven zoeken. De waarheid ons exclusief toe-eigenen kunnen we nooit! Ook met deze tentoonstelling wil ik een bescheiden bijdrage leveren aan de interreligieuze dialoog.

Het onderwerp en de verbindende factor van de geëxposeerde werken is:
Op weg naar de toekomst – schepping, openbaring en geschiedenis als messiaans proces.

Dr. Marcus van Loopik (geboren 1950) is wetenschapper en publicist op het gebied van jodendom. Daarnaast is hij werkzaam als (grafisch) kunstenaar. Hij is als medewerker verbonden met Stichting Pardes (voorheen Folkertsma Stichting) in Amsterdam; en hij is lid van de Liberaal Joodse Gemeente in Utrecht.