Jeugd

Tijdens de vieringen op de 2e en 4e zondag van de maand is er oppas voor de allerkleinsten, een kleutergroep (Kiezeltjes), een kinderkring en een tienerkring. Daarnaast zijn er speciale vieringen voor jong en oud zoals de kinderkerstviering en kliederkerk. Ook voor ouders worden er regelmatig activiteiten georganiseerd rond ouderschap en geloofsopvoeding en een keer per jaar is er een kinderdankzegging voor alle kinderen die nieuw zijn in de kerk.

Oppas voor de allerkleinsten (0-3 jaar) en Kiezeltjes (3-6 jaar)

Op de 2e en 4e zondag van de maand is er oppas voor de allerkleinsten (0-3 jaar) en komen de Kiezeltjes (kinderen van 3-6 jaar) samen in de Kosterijkamer. Deze is te vinden rechts bij de achterdeur.  Ze zijn vanaf 9.45 welkom.

Hoe ziet de viering eruit?
De kinderen beginnen in de kring. Er wordt een kaars aangestoken en een lied gezongen: “Dag vlam, dag bloem, dag doos”. In de doos zit elke keer een ander voorwerp, dat te maken heeft met het thema van de ochtend en met het prentenboek dat samen bekeken en voorgelezen wordt. Thema’s zijn bijvoorbeeld vertrouwen, alleen of samen zijn, vriendschap, groeien en vrolijk of juist verdrietig zijn. Na het verhaal gaan de kinderen spelen of knutselen.

Aan het eind van de viering van de grote mensen komen de Kiezeltjes samen met de allerkleinste kinderen in de kerk. Daar kunnen ze voorin zitten, op een bankje of op schoot bij de oppas, of bij papa of mama gaan zitten. Zo kunnen ze het slot van de viering meemaken en meezingen met het zegenlied.

De methode die voor de vieringen van de kiezeltjes wordt gebruikt heet “Kom in de kring” en is ontwikkeld door Corien van Ark. De leiding van de Kiezeltjes is in handen van Marleen Kemink en Rebecca van de Beek. Er is altijd extra oppas aanwezig.

Kinder- en tienerkring (7-12 jaar)

Op de 2e en 4e zondag van de maand is er een apart programma voor kinderen (6-9 jaar) en tieners (10-12 jaar). De kinderen beginnen in de pastoriekamer (einde van de gang) en/of tuinkamer (tegenover de zijingang) en zijn vanaf 9:45 welkom. Ze komen samen met de jongere kinderen terug in de kerk om het slot van de viering voor volwassenen mee te maken. De indeling van de groepen is gebaseerd op leeftijd, ontwikkeling en soms op type activiteit.

Hoe ziet de viering eruit?
De opening is volgens een vast ritueel. We beginnen met een spel waarin de kinderen de drukte van de ochtend van zich af kunnen schudden en landen in de kerk. Het spel heeft vaak al iets met het verhaal te maken. Daarna heten we iedereen welkom door de kaars door te geven, de wijzer van de kalenderklok van het kerkelijk jaar (zie plaatje) te verschuiven en de verjaardagen van nieuwe kinderen aan kalenderklok toe te voegen. Dan is het tijd voor een verhaal. In de kringen wordt aangesloten bij de verhalen die op dat moment in de kerk worden verteld. Als ouder ben je dus met hetzelfde onderwerp bezig als je kind. Centraal staat de beleving van het verhaal. Dat kan betekenen dat we met heel veel koffers op weg gaan om ergens onze tent op te zetten, net zoals Abram en Sara of we bouwen een de boot van Noach en kijken hoe het is om daar ‘heel lang’ in te moeten zitten. Soms luisteren we naar een Godly Play verhaal wat een meer verstilde vorm van vertellen is met behulp van kunstzinnige materialen. Leiding: Cecile Singh–Povel, Marloes Splunter, Ewout Openneer en Roos Anne Brandsma. De kringen worden voorbereid en uitgewerkt door jeugdwerker Esther van Hoeve.

Kinderkerst en kliederkerk

Vier keer per jaar zijn er grotere vieringen die speciaal voor kinderen zijn bedoeld zoals de kinderkerstviering en de kliederkerken. In deze vieringen gaan jong en oud samen op een creatieve manier de betekenis van bijbelverhalen ontdekken. Deze vieringen worden georganiseerd door de jeugdwerker; Esther van Hoeve samen met ouders en tieners.

Bij de geboorte van kinderen

In de Arboretumkerk kunnen ouders in een speciale viering hun dankbaarheid voor de geboorte van hun kind uitspreken te midden van familie, vrienden en de gemeente. Deze viering wordt in een aantal bijeenkomsten voorbereid, samen met de predikant en andere ouders. De gemeente heet de kinderen van harte welkom en belooft de ouders bij te staan waar het passend en gewenst is.

Ouders: zin in opvoeden

Elke 4de vrijdagavond van de maand maken we samen een wandeling waarin we verschillende thema’s rond ‘zin in opvoeding’ de revue laten passeren. We gebruiken theologische/pedagogische beschouwingen en zelf in te brengen casussen om te reflecteren op onze eigen ervaringen in opvoeden. Daarnaast denken we na over de rol van geloof in het groot brengen van kinderen.

Kinderbijbelsnuffel- en uitleenhoek

We willen graag meer met kinderbijbels doen in onze gemeente. Vaak is het voor ouders lastig om een goede/toegankelijke bijbel te vinden die past bij hoe ze geloofsopvoeding willen invullen. We zijn daarom een kinderbijbel snuffel- en uitleenhoek gestart in de kerk. Het is het idee dat ouders en kinderen hier verschillende kinderbijbels kunnen bekijken en evt. mee naar huis kunnen nemen om uit te proberen.